Selçuklu Sosyal Güvenlik, Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfının T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirdiği “Akraba Türk Toplulukları Gençlik Kurultayı” samimî bir ortamda, bir o kadar da muhteşem bir şekilde sona erdi. Bu kurultaya, 28 Kasım – 01 Aralık 2013 tarihleri arasında, Türk Dünyası Kültür Başşehri Eskişehir ev sahipliği yaptı. Hiç de kolay değildi, Türkiye’nin hemen hemen her ilinden, Dünyanın 27 ülkesinden 400 öğrenciyi bir araya getirmek. Bu proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 3 ay evvel vakfımıza tevdi edildiğinde epeyce heyecanlıydık; zira ilk defa böylesine büyük bir kurultayı gerçekleştirecektik. Dünyanın neresinde Türk ve kendini Türk milletine yakın hisseden topluluk varsa onlara ulaşacak, onların gençlerinden temsilcileri Türkiye’de buluşturacaktık. En ufak bir hata, bu gençlerin nezdinde Türkiye’nin imajına zarar verebilirdi. Başta vakıf başkanımız Prof. Dr. Turan Güven olmak üzere, tüm mütevelli heyeti iliklerimize kadar bu sorumluluk duygusunu taşıyorduk. Rabbime şükürler olsun ki, her şey umduğumuzdan çok daha güzel gerçekleşti.

Proje koordinatörü Metin Gündoğdu, bu kurultayın en ağır yükünü çeken arkadaşımızdı. Metin Gündoğdu, aynı zamanda BBP.’nin Türk Dünyasından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı... Metin Kardeşimiz ne kadar ehliyetli olduğunu, böylesine çok zor organizasyonları rahatlıkla yapabileceğini gösterdi.

Kurultayın Yürütme kurulunda görev alan; Özlem Taşdelen, Serap Küçüker, Abdulkadir Arısoy, Gökhan Bozan’ın gece gündüz demeden gösterdikleri gayretli çalışmalar da her türlü takdirin üstündeydi. Başta Metin Gündoğdu olmak üzere bu arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Elbette vakfımızın mütevelli heyeti ve Kurultay Bilim Kurulunda görev alanlara da teşekkür ediyoruz.

İlk gün Ankara’dan toplu halde otobüslerle Eskişehir’e hareket edildi. Otellere yerleşme ve akşam yemeğini müteakiben, “Bosne Hersek Fatih Sultan Mehmet Korosu” nun verdiği konsere katıldık. Bosna Hersek’ten gelen bu koronun sanatçıları da gençlerden oluşuyordu. Kendi dillerinden ve Türkçe ilâhîler okudular. İkinci gün açılışı müteakiben bildiri sunumları başladı. İki gün boyunca tartışılan konuların ana başlıklarını da şöyle özetleyebiliriz:

-Küresel Sorunlar ve Küresel Fırsatlar
-Küresel Gençlik sorunları
-Medya ve Gençlik
-Değerler, İdeolojiler ve Gençlik
-Küresel ve Yerel Gençlik politikaları
-İstihdam Sorunu, Sosyal Politika ve Gençlik
-Eğitim, Kültür, Sanat ve Gençlik.

Üçüncü gün akşam yemeğinden sonra, Kurultayın yapıldığı otelde, T.C. Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Türk Dünyası Müzik Topluluğu Konseri ile kapanış yapıldı. Kapanış sonrası gece geç saatlere kadar kurultaya katılanlara “Katılım Belgeleri” verildi. Karşılıklı hediyeleşmeler oldu.

Dördüncü gün Ankara’ya hareket edildi. Özellikle Yurt dışından gelen gençler; Anıtkabir, Gençlik Parkı, Ankara Kalesi ve Hamamönü gezileri ile kurultay sona ermiş oldu. Kanaatimce asıl olan yukarda zikrettiğim konuların tartışılması değildi. Dünyanın dört bir tarafından gelen gençlerin kaynaşması birbirlerini tanıması, sağladıkları samimî ortam fevkalâde güzeldi. Elbette bildirilerin hazırlanması ve sunumlarında gördük ki Türk Dünyası Gençliği ümidimizi çok daha yükseklere taşımışlardır.

TC. Gençlik ve Spor Bakanlığına şükranlarımızı bildirirken, Bakanlığın bu projeyi Vakfımıza vermekle ne kadar isabetli bir karar verdiklerini görmüş olmalarını ümit ediyorum.