İngiltere'deki referandum AB'den ayrılma yönünde neticelendi. Peki, İngiltere AB'den dönmemecesine ayrılır mı? Kesinlikle hayır. Evet, belki kısa süreli bir ayrılık olur ama kısa bir süre sonra İngiltere yalvar yakar geri döner. Neden mi böyle olur? "Tilki'nin dönüp dolaşıp geleceği yer Kürkçü dükkanıdır da" ondan. Ha, bana sorarsanız, keşke Avrupa Birliği tuzla buz olsa ama maalesef pek de öyle olacak gibi gözükmüyor.

Avrupa'nın tarihi, paramparçalığın maliyetine dayanamayıp birleşme ve birleşmenin idare edilemezliğine de dayanamayıp tekrar paramparça olma ve bu iki halin birbirini takip etmesinin tarihidir. Birlikten kuvvet doğduğu ne kadar gerçekse ayrılıktan da maraz doğduğu aynı derecede gerçektir. İşte Avrupa bu yüzden parçalandıktan sonra tekrar birleşme eğilimine girer. Lakin beraberliğin de sıkıntıları vardır. Bu sıkıntılara uygun çözüm bulunamazsa iş "Çokluk ...okluk" noktasına, hatta "Ortaklık kazanda ...kum kaynasın" noktasına gelebilir. Avrupa geçen bir-iki yüzyılda paramparçalıktan çok çektikten 50-60 yıl önce birleşmeye meyletmiş ve bu yolda ciddi başarılar da kazanmıştır. Henüz   "Ortaklık kazanda ...kum kaynasın" noktasına gelinmediği gibi "Çokluk ...okluk" noktasına bile yaklaşılmış değildir. İngiltere'nin gerçekten de bu beraberlikten bazı rahatsızlıkları vardır ve bir yoklama yapmıştır. Diğerlerinin onu takip etme niyeti yoktur.

Roma zamanında bir birleşik Avrupa vardı. Britanya da bu birleşik Avrupa'nın önemsiz mi önemsiz bir parçasıydı. Roma hükümdarlarından birine "Briton kullarınızın bazı talepleri var" denseydi muhtemelen hükümdar "Kim ki bu Britonlar, nerede yaşarlar?" diyebilirdi. Şimdi de Britanya'nın Birlik üyeliği olmazsa olmaz bir şey değildir ve gelecekte bu önem daha da azalacaktır. Avrupa Birliğini dağıtabilecek tek bir ülke vardır: Almanya. Almanya'nın da Birliği dağıtmaya şimdilik bir niyeti yok gözükmektedir.

İngiltere'nin ayrılığının fazla önemi olmamasına rağmen ben İngiltere halkının ayrılık kararına gene de memnun oldum. Neden mi? Biz domuzdan bir kıl yolmuş değiliz ama hiç değilse domuzdan bir kıl yolundu. Bu da, önemsiz de olsa, bizim açımızdan zarar değil kâr hanesine yazılacak bir şeydir.